Muistio 2008 / Laulelmatreffit tammikuussa

 
 
 
 
Aika:     27.01.2008
Teema: "Oi kansoja, oi tapoja"
Juontaja: Timo Vitikka

Vuoden ensimmäiset Laulelmatreffit pidettiin uudessa paikassa ja se oli Ravintola Laulumiehet. Laulelmatreffit jatkuvat kevään 2008 aikana joka kuukauden kolmantena sunnuntaina klo 17-21 tässä Pirjo Hagelinin emännöimässä perinteikkäässä salissa.  Paikalle oli löytänyt tiensä uuttakin yleisöä ja myös uusia esiintyjiä.  Illan ohjelman kokosi ja juonsi Timo Vitikka. Ennen laulujen alkua kuultiin salin historiaa ja kertomuksia "Pyssy" Turusesta sekä Johannes Niskanen italialais-ranskalaista haitarimusiikkia.
   
Ensimmäinen esiintyjä Matti Seppänen aloitti Reino Helismaan tutulla Balladilla villistä lännestä. Seppiksen toinen kappale oli irlantilaisen Christy Mooren tunnetuksi tekemä Barney Rushin laulu Nancy Spain.

Toisena esiintyjänä oli näissä yhteyksissä uusi tuttavuus Jouni Annala, joka kertoi kerran aikaisemmin käyneensä tutustumassa meininkiin. Jounin ensimmäinen laulu oli Malvina Reynoldsin Little Boxes, jota olin tähän asti luullut kansanlauluksi. Toisena laulunaan Jouni esitti venäjänkielellä rikollisten suhteista kertovan pietarilaisen Alexander Rosenbaumin laulun Gop stok. Jounin laulua toivoisi lähitulevaisuudessa kuulevansa enemmänkin.

Viron ystävänä ja kieltä taitavana tiedetty Aki Mäkinen aloitti eestinkielellä Saarenmaan valssilla. Akin toinen laulu oli Some old day ja kolmas Louis Priman Buona sera (...signorina, kiss me good night). Tauon aikana Aki viihdytti kitaramusiikilla soittamalla instrumentaali-versiona mm. musiikkia operetista Lintukauppias ja Toivo Kärjen Rakovalkealla.

Chrisu Österberg
aloitti suomentamallaan Björn Afzeliuksen tyttärelleen tekemällä kauniilla laululla Isabelle. Toinen laulu oli Freddie Quinnin Die Gitarre und das Meer, jota hän oli laulanut yhteisillä keikoilla Roland Koppatzin kanssa. Kolmas laulu oli tv-sarjasta Vastatuuleen tuttu John Englishin kappale Six ribbons, jonka Tapio Heinonen aikoinaan levytti suomeksi. Laulu kuultiin nyt osaksi englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi.

HELY:n uusin jäsen, irlantilaisiin balladeihin mieltynyt Kaj Kalugin oli seuraava esiintyjä ja ensi kertaa Laulelmatreffien estradilla. Hänen ensimmäinen laulunsa oli skotlantilais-irlantilainen kaivostyöläisistä kertova Working man (I´ll never again go down underground). Toinen laulu oli irlaintilainen Derryn kaupunkiin sijoittuva The town I loved so well. Kolmantena laulunaan Kaj esitti Gallway Bay -laulua mukaillen tehdyn juomalaulun, jossa mm. laulajan vaimon suuta verrattiin Gallwayn lahteen. Tervetuloa, Kaj, Laulelmatreffeille toistekin.

Yleensä omia laulujaan esittävä Seppo Pulkki oli nyt toisilla linjoilla. Hänen ensimmäinen laulunsa oli kaunis Morning has broken, jonka loppuosassa kuultiin "kiekaisu" kun Seppo lauloi sen oktaavia muuta esitystä korkeammalta. Sepon toinen laulu Ikkunaprinsessa (...ruudun takaa) oli kaikille tuttua tavaraa Rauli Badding Somerjoen levytyksestä. Brita Koivunen oli levyttänyt alkuperäisen Glendora -nimisen kappaleen Saukin kääntämänä jo aiemmin 1957 nimellä Ikkunaprinssi. Sepon kolmas laulu oli suomeksi laulettu Jambalaya, joka sai yleisön hyvin mukaan kertosäkeeseen. Oli hauska kuulla Sepon bassoa 12-kielisen kitaran säestämä vaihteeksi tutuissa lauluissa.

Duo Espresso oli seuraavan, ensi kertaa mukana olleen esiintyjäparin nimi. Sen muodostavat Katri Sampo-Kaskela ja jo illan alussa kuultu hanuritaiteilija Johannes Niskanen. Duon ohjelmisto koostui ranskalaisista ja italialaisista lauluista alkukielellä esitettyinä. Edellisistä oli monet tuttuja Edit Piafin ohjelmistosta. Ensimmäisenä kuultiin elonkorjuujuhlasta kylässä kertova A. Cabralin ja Michel Rivgauchen La Foule. Duon toinen laulu oli nostalginen Arrivederci Roma ja kolmantena tällä erää Janne-parasta kertova
La goualante du Pauvre Jean. Duon ammattimaisen taitava esiintyminen oli nautittavaa kuultavaa ja saa mielenkiinnolla odottamaan heidän tulossa olevaa CD-levyään Come Prima.

Kalevi Toosi
toi lauluillaan jälleen terveiset Irlannista. Kallun ensimmäinen laulu oli hänen kääntämänsä Kaikki ryypätty ja toinen irlantilaisen muusikon paratiisia kuvaava Fiddler´s green niinikään suomeksi laulettuna. Kolmanneksi laulukseen oli laulaja valinnut kääntämänsä Gallway Bay´n, josta saatiin jo aikaisemmin esimakua sen pohjalta tehdystä juomalaulusta. Kallun käännökset irlantilaisista balladeista tuovat niiden tapahtumat ja tunnelmat lähes kotoisiksi, kuten olen kai joskus aikaisemminkin todennut. Lauluissa on mielestäni jotain samaa juurevuutta kuin parhaissa suomalaisissa kansanlauluissa.

Seuranneen tauon aikana Aki Mäkinen soitti kitarallaan Toivo Kärjen Rakovalkealla sekä muutamia muita instrumentaaliesityksiä.

Tauon jälkeen Ari Talkamo aloitti Henrik Huldénin mainiolla Satumaan säveleen tehdyllä snapsilaululla Hurrin kanssa juhliessa. Ari toinen laulu oli Charles Aznavourin kaunis chanson She. Esityksensä päätteeksi Ari hauskuutti yleisöä Petri Hohenthalin usein esittämällä laululla Kusiainen, joka nyt näytti kehittyneen edelleen ja saaneen piirteitä sellaisista maista kuin Saksa, Espanja, Itävalta, Venäjä, USA ja tietenkin Suomi.

Andre Zweig esitti 7/8-tahtilajissa kulkevalla latinonkielisellä (hebrean ja espanjan sekoitus) laululla Hellät kädet. Toinen laulu oli gruusialainen rakkauslaulu, jonka Andre kertoi aikanaan opetelleensa foneettisesti Amerikan gruusialaisten juhlaan New Yorkissa. Yleisön pyynnöstä lauloi Andre vielä mainion oman laulunsa Onnellinen pikkumies, jonka kertosäkeeseen "Tehtaankadun kaksiossa" yleisö innolla yhtyi.

Chrisu Österberg jatkoi Cornelis Vreeswijkin ensimmäisen levyltä olevan kappaleen Ballad på soptippen, joka tunnetaan suomeksi nimellä Roskisdyykkarin balladi. Chrisun toinen laulu oli Evert Tauben Fragancia, jonka säestyksessä Matti Seppänen avusti kitarallaan.

Matti Seppänen (Seppis) jatkoi tämän jälkeen yksin laulamalla ensin lyhyen snapsilaulun Mikä ero minuss on ja hurrissa ja jatkaen sitten suomeksi käännetyllä C. M. Belmannin Fredmanin epistolalla nr 36 - Oi, äitiseni, joka aikanaan oli Roland Koppatzin bravuurinumero. Laulun erinomainen käännös on Liisa Ryömän käsialaa.

Duo Espresso esitti vielä Michel Emer'in laulun L'Accordeoniste, jonka Edith Piafkin on levyttänyt.

Onnistuneen illan päätti Stig Sundman, jonka johdolla laulettiin yhteislauluna Satumaa -tango sekä ravintolan Pirjo-emännälle laulettu Neitonen (...Niin minä neitonen sinulle laulan). Säestyksestä huolehtivat Ari Talkamo ja Johannes Niskanen.

Muistiin merkitsi ja kommentoi
Seppis, sihteeri@hely.info

  
Ks. lisää kuvia...              


Matti Seppänen


Aki Mäkinen


Matti Seppänen ja
Christer Österberg


Duo Espresso
Katri Sampo-Kaskela ja
Johannes Niskanen


Kalevi Toosi


Ari Talkamo

   
Tulosta sivu  
   
 
 

www.hely.info